Saturday, November 12, 2011

Bukit Bendera

Assalam...

Pada bulan 10 tahun 2011, cik tulip dan rakan-rakan pengarang yang lain telah ke bukit bendera... trip kelas lah bolh dikatakan...

mcm biasa, bukan semua ahli kelap mted2 dapat menyertai trip ini..tp apa pun, kami tetap dapat m'enjoykan diri walaupun mungkin ada sedikit kekurangan bg trip neh...

antara gambar yang sempat diambil semasa di sana

jelitawan mted2 yang menyertai trip

jejakawan mted2 yang menyertai trip

dalam train

dalam train juga...

waa...dah sampai bukit bendera...

waaa...jom posing cumey-cumey...

hahaha.....waa..knp yang kecik duk tepi..yang besar duk ttengah erk???

inilah kami.....

kami lagi.....

posing tangga

odw balik....

tatatata.........


nie merupakan trip terakhir kami sepanjang tahun 2011.. lepas neh sibuk exam n cuti..

video


kepada rakan-rakan yang tidak dapat menyertai trip kali neh....lain kali kita p lag ye....masih ada masa setahun lagi untuk kita merancang aktiviti kelas seterusnya....



SELAMAT BEREXAM SEMUA....

DAN

SELAMAT BERCUTI....

~tulip~




Saturday, May 14, 2011

kepada semua.............

Assalam..................

selamat berexam kawan2.......................

Thursday, May 5, 2011

group Bi

kumpulan 1 (language + culture)

mike
zaki
yati

kumpulan 2 ( phonology)

zam
akmal
hawa

kumpulan 3 ( morfology)

izzat
aiman
dayu

kumpulan 4 ( sytax)

asmat
ana
wanshu
nauzi

kump. 5 ( semantic)

halis
ridhwan
ikmal
aini

sila buat pebentangan k....

Wednesday, April 27, 2011

tutorial EDU bg hari khamis 28.4.11

tutorial edu...

kumpulan 1 (melayu)

permainan telefon karat.....

ahli:  mike, halis, zaki,  ana,aini, akmal

kumpulan 2(cina)

cari 2 video klip ttg komunikasi guru dalam kelas....compare..kekuatan dan kelemahan.

ahli: aiman, zam, asmat, hawa, wanshu, izzat

kumpulan 3 (india)

cari apa sahaja mengenai komunikasi guru....(faktor, kepentingan, cara komunikasi, masalah, cara mengatasi masalah)

ahli: wan penang, ikmal, yati, dayu, izwan

Saturday, April 23, 2011

SENARAI TUGAS POST MORTEM

SALAM...

kwn2,ni snarai tgs masing2 tuk post mortem ari isnin ni...so, sila ready tuk presentation masing2..

*presentation bley wat dlm pelbagai cara n bak kata madam amy guna slide presentation untuk lebih menarik...

sila prepare : -kekuatan
-kelemahan
-cara untuk mengatasi

*sila rujuk senarai tugas masing-masing.... n yang xde tugas tu sila2 lah membantu rakan2 yg lain ye...huhuhuhu





MESYUARAT POST MORTEM JK FESTIVAL PERMAINAN TRADISIONAL (FEPTRA)

Tarikh : 25 April 2011
Masa : 11.00 – 12.00 Pm
Tempat : Bilik Mesyuarat Rijeng

Bil. Nama Jawatan/Pengerusi JK Kecil
01 PUAN AMY WONG ON MEI PENASIHAT
02 NUR IDAYU BINTI MOHD YUSOF PENGARAH PROJEK
03 NIK MUHAMMAD AIMAN BIN NIK ASBULLAH SETIAUSAHA
04 MURNI HAYATI BINTI ABDUL HALIM BENDAHARI
05 MUHAMAD RIDHWAN BIN AZIZAN AJK PERALATAN
AHMAD ZAKI BIN ABU HASSAN AJK PERALATAN
06 MOHD SHAZRIN BIN MOHD DOM AJK PENDAFTARAN
07 HALIS BIN MOHD ISA AJK PERTANDINGAN
MUHAMMAD IKMAL BIN IBRAHIM AJK PERTANDINGAN
08 WAN SHUHAINA AMIRA BINTI WAN SHOIB AJK MAKANAN/MINUMAN
09 AHMAD RASFIRIZZAM BIN MD RASHID AJK SIARAYA
10 NURUL AKMAL BINTI ZAINAL AJK KEBERSIHAN
11 MUHAMMAD ‘IZZAT BIN MUHAMMAD ZULKIFLI AJK PESERTA
12 NUR FARHANA BINTI JAMIL AJK HADIAH
13 MOHD IZWAN BIN MOHD HUDA AJK DOKUMENTASI
ASMAT SYAFIQAH BINTI FAUDZI AJK DOKUMENTASI
14 SITI HAWA BINTI YUSOP AJK KESELAMATAN
NORAINI BINTI MD ALI AJK KESELAMATAN







MESYUARAT POST MORTEM JK LAWATAN KE CELEBRITY FITNESS

Tarikh : 25 April 2011
Masa : 11.00 – 12.00 Pm
Tempat : Bilik Mesyuarat Rijeng

Bil. Nama Jawatan/Pengerusi JK Kecil
01 PUAN AMY WONG ON MEI PENASIHAT
02 MUHAMMAD ‘IZZAT BIN MUHAMMAD ZULKIFLI PENGERUSI PROGRAM
03 NORAINI BINTI MD ALI SETIAUSAHA
04 MUHAMMAD IKMAL BIN IBRAHIM NAIB SETIAUSAHA
05 MURNI HAYATI BINTI ABDUL HALIM BENDAHARI
06 MOHD IZWAN BIN MOHD HUDA AJK PENGANGKUTAN
07 AHMAD ZAKI BIN ABU HASSAN AJK KESELAMATAN
08 SITI HAWA BINTI YUSOP AJK CENDERAMATA
09 ASMAT SYAFIQAH BINTI FAUDZI AJK DOKUMENTASI

AHLI

AHMAD RASFIRIZZAM BIN MD RASHID
HALIS BIN MOHD ISA
MOHD SHAZRIN BIN MOHD DOM
MUHAMAD RIDHWAN BIN AZIZAN
NIK MUHAMMAD AIMAN BIN NIK ASBULLAH
NUR FARHANA BINTI JAMIL
NUR IDAYU BIN MOHD YUSOF
NURUL AKMAL BIN ZAINAL
WAN SHUHAINA AMIRA BINTI WAN SHOIB


*p/s : makanan n minuman disediakan...huhhuhu

Tuesday, April 19, 2011

portfolio olahraga......

as salam....

kerja INDIVIDU........

sertakn

1. sejarah olahraga
2. semua perbentangn + ansur maju........
    - larian
    - balingan
    - lompatan....
sila tambah lagi latihan ansur maju(carian dari internet)
3. undang-undang olahraga ( just fotostat)
4. sediakan refleksi individu.....................

sila hantar pada 3/5/11

Sunday, April 17, 2011

kawan2....

as salam...

jgn lupa...edu hantar 18.4.11 sebelum pukul 10 pagi/...


untuk pengetahuan semua....

saya cuma nak kata.....

semoga tak tido mlm...
hehehehehehe

KHAS UNTUK EN.MAT

kami pelajar MTED2 mengucapkan selamat ulang tahun kelahiran kepada TUTOR TERSAYANG!!!!!

EN. MAT SALLEH...

moga pjang umur....
murah rezeki....
sihat2 selalu....
bahagia selalu....
dunia dan akhirat...............

Thursday, March 31, 2011

perHATIan..........

As salam....

kepada kawan2......

ada kelas KOAM pada 3.4.11 dan 10.3.11 pada pukul 8 pagi bertempat di ODT......

kehadiran wajib......

exam pada 16.4.11 dari pukul 9-12 tgh hari....

thanks...

Saturday, March 26, 2011

REFLEKSI MDM TEH : UPDATE

As salam...

kepad kawan2...sila hantar refleksi mdm teh melalui email beliau selewat-lewatnya hari ahad ( 27.3.11).
kerjasama amat dihargai ye....

terima kasih...
kalu boleh tolong laksanakan tanggungjawab ini dgn baik k......

email mdm teh : tehkh88@gmail.com

Sunday, March 20, 2011

REFLEKSI MTE3109

as salam..
perhatian kepada semua kawan2.....



Refleksi Pembelajaran:  Pecahan dan pecahan

1.         Senaraikan perkara-perkara baru yang anda telah belajar  berdasarkan topic               
             pecahan dan perpuluhan.
2.         Tidak lebih daripada 10 baris, berikan ringkasan hubungan antara pecahan dan      
             perpuluhan
3.         Apaakh kekuatan dan kelemahan  yang anda kesan dalam pembelajaran  “Teaching             of fractions and decimals”. Berikan cadangan bagaimana  meningkatkan lagi proses             pelajaran.
4.         Sejauh manakah kamu telah melibatkan diri dalam  proses pemblejaran dalam kelas?
            Berikan contoh.
            Apakah peranan penglibatan ini dalam membantu kamu bersedia   untuk   
            mengajar murid-murid  di sekolah?

(1-2 muka surat sahaja.)


TARIKH HANTAR AKAN DIBERITAHU KEMUDIAN...

Wednesday, March 16, 2011

PEMBERITAHUAN

Assalam kepada kawan2...

saya masih belum menerima apa2 berita lg dari mhm Teh mengenai Refleksi....InsyaAllah, esok saya akan hubungi beliau...

(^_^)

Wednesday, March 9, 2011

kumpulan assgment LA (MR.ONG)

as salam

kumpulan dan nama ahli.

1. zam, asmat, akmal

2. zaki,yati,aini

3. nauzi, ikmal, izzat

4. halis, mike, wanshu

5. aiman, dayu, hawa

6. wan penang, ana

diharap semua dapat siapkan dan hantar pada masa yang ditetapkan. (sila rujuk kertas yang telah diedarkan) kepada sesiapa yang tak dapat edaran tersebut, sila fotostat dgn kawan2. sebarang masalah amat dikesali...

mai..mai..baca...09/03/11

As salam...

PERHATIAN

1. hari khamis 10.3.11 refleksi PJK (lawatan dan FETRA)

2. hari khamis juga, group 8 dan group 9 EDU sila siapkan slide pembentangan anda sebelum tarikh tersebut.....sbb nak habiskan semuanya pada minggu ini sebelum keluar praktikum...dan sila emailkan kepada DR.TAN pada email ini....

3.kelas ganti olahraga akan diadakan pada ISNIN (21.3.11) selepas cuti pertengahan sem pada hari pertama praktikum pada waktu petang... (TERTAKLUK PADA PINDAAN-dalam perbincangan dgn LECT). kepada pebentang, tolong alert kepada sebarang perubahan k. n kepada semua yang sudah membentang, sila pastikan anda burn CD pembentangan (1 CD sahaja untuk SEMUA group) n hard copy kepada lecth...

4. kepada group 6, 7, 8 yang belum bentang tutorial PJK. sila sediakan pembentangan anda. perbentangan selepas Praktikum....tolong ingatkan saya (AKMAL) bagi group2 yang belum bentang....

6. hari ini, RABU (9.3.11) akan diadakan taklimat di ODT oleh DR.KHOO mengenai majlis peluasan ilmu teaching school.. kehadiran wajib.

7. anda sudah boleh mula melakukan ASSGMENT LA (Mr.ong) semasa cuti/praktikum kerana ia akan dihantar pada bulan 4 selepas praktikum. dinasihatkan buat semasa cuti kerana praktikum pun banyak kerja...mcm mana nak kejar tuh.....

8. refleksi EDU dan segala yang berkaitan atau bersekutu dgnnya...sebagai ingatan, ini dah minggu 10. jadi jgn lupa siapkan...

9. kepada semua kawan2 yang belum meghantar BORANG PENGECUALIAN KULIAH yang TELAH DISAHKAN, sila berbuat demikian secepat mungkin k.... sbb ada masalah untuk kira rumusan kehadiran...hehehehe... n perhatian kepada sesiapa yang TIDAK HADIR kelas tanpa sebb, sila chek jumlah jam yang "miss" supaya tidak berlaku sebarang masalah di kemudian hari.....

10. sila siapkan tutorial ELE... dan sila hantar ASSGMBT ELE TASK 2 pada JUMAAT (11.3.11) ini k...
emm..untuk TASK 3, tarikh hantar akan dibagitau nanti.......

Saturday, February 19, 2011

FETRA

As salam...

MTED 2...Sile settlekan esaimen mdam suhu before 25...then..ajk sile amek perhatian tuk keje2 anda..

wan shu:sila book tarikh nie balik.
ketua permainan:sediakan peraturan
ana: hadiah

ajk lain take note jugak...

Tuesday, February 15, 2011

IPOH

As salam kepada kawan-kawan...

berikut merupakan sedikit maklumat mengenai trip kita ke ipoh..

aktiviti...

1. trip ke gua tempurung ( pakej 4/RM 22/3jam 45 minit/ 3.8 KM)\

2. Lost world (RM38)

3. Makan besar...

berikut merupakan kos untuk perkara-perkara lain..

1. Tol ( 3 kereta) = RM 150

2. Petrol (3 kereta) = RM 350

berdasarkan kos2 diatas, setiap orang kena sediakan RM110 tidak termasuk penginapan....
Penginapan akan dibagitahu kemudian..
Trip kita selama 3 hari 2 malam....
tarikh akan dibagitahu nanti...( dalam proses perbincangan)

* sebarang perkara baru akan dibagitahu nanti...

Thursday, February 10, 2011

UPDATE TERBARU

As salam..

berikut merupakan senarai kerja yang perlu disiapkan pada bulan ini...

1. Refleksi lawatan PJ ( minggu depan kot...not sure..)

2. Assgment Budaya dan pembelajaran iaitu bagi tugasan 1, esei ( 25.02.11)

3. refleksi mingguan, nota mingguan, ISL mingguan berserta short note, latihan MTE 3110 (tutorial), tutorial MTE 3109, Amali MTE 3109, ISL MTE 3109 dan nota2 ringkas MTE 3110 dan MTE 3109.

4. kepada group yang dah present tutorial bagi EDU 3106, sila emailkan power point kepada tianusm@hotmail.com dan hand out berserta cover...bagi minggu hadapan, dua (2) kumpulan akan membentangkan tajuk tutorial mereka iaitu kumpulan
         a. hawa dan idayu
         b. aini dan wan penang...

5. kerja2 lain yang berkaitan.

setakat ini itu sahaja..

TERIMA KASIH

Senarai Nama Bagi Group Assgment Mths MR.ONG

As salam...

berikut merupakan senarai nama bagi group Assgment MR.ONG ( tugasan 1)

1. Zam, Asmat, Akmal

2. Zaki, Yati, Aini

3. Izwan, Ikmal, Izzat

4. Halis, Mike, Wanshu

5. Aiman, Dayu, Hawa

6. wan penang, ana

* Bgi tugasan 2 dan tugasan 3, kerja INDIVIDU okey..

Senarai group BI

As salam sahabat2..
berikut merupakan senarai group bg assgment BI (ELE3103)

1. Yati, Hawa, Wanshu

2. zam,izwan,ana

3. asmat, halis, akmal

4. zaki, mike, aini, wan penang

5. ikmal, izzat, aiman, dayu

terima kasih.....

Monday, February 7, 2011

PERHATIAN: BAYAR HUTANG!!!!!

As salam.........

kembali dari bercuti ye kawan-kawan...
jadi nak ambil kesempatan ucp selamat berkuliah kembali...
okey...
di sini ada beberapa perkara penting..............

Sila Bayar : 
 1. RM93.50 duit untuk buku
 2. RM50 untuk duit kelas........

sila bayar pada minggu ini juga....
selewat-lewatnya pada hari RABU, 9.2.11 kepada MOHD IZWAN....
sila bayar ye kawan-kawan.....
elaun dah masuk dah..
hehehehehehe

WA SALAM.......
(^___^)

Saturday, January 29, 2011

epy oliday dear frends


ehem2...frst tyme nk tulis kt blog tulip ni..hihihii..suka...

xdk pe pon..just nk wish epy oliday..take care of urself ye smua...

jgn boros2..mntang2 elaun dh msuk kan (pesan utk dri sndri actly)..=))

sowy salah silap smua..pasni jgn windu2 ak tau..hehehe (*-^)

Wednesday, January 26, 2011

Cuti Raya Cina...

Selamat Bercuti Kawan-Kawan....:)


saya nak balik awal boleh x..?please....:(

Sunday, January 23, 2011

up date mdm teh.... 21/1/11

salam...........

kepada kawan2....
1. sila siapakan tutorial ( kertas yang diedarkan)
2. sediakan satu file untuk MTE 3109 ( rasanya file yang nipis, nanti komfen lain k)
3. refleksi..( untuk amali, kalu tak silap...nanti komfen balik)
4. untuk kulian hari isnin, 24.1.11 ...sila baca Chapter 8....

Terima Kasih...

Amali Maths.:- Permainan

salam...........
nie merupakan gambar yang diambik oleh wirdati a.k.a murni hayati sesama sesi amali MTE 3109

nie merupakan copy paste dari blog wirdati ye kekawan....

MEMPERSEMBAHKAN...

Aktiviti ni sesuai untuk ajar multiplication.
So, students akan lebih faham sebab dia nampak secara grafik konsep pendaraban tu.
Secara tak langsung, kita bina pemahaman dia dalam comutative law.

Comutative law:
4 x 5 = 5 x 4.

Hopefully student akan nampak la bahawa dua equation tu boleh bagi jawapan sama.

Erm... boleh juga guna untuk ajar finding the area kan?

Next,

Yang ni paling menarik.
Sebab main kad.
Agak mencabar la sebab kena pandai menambah dan menolak secara mental.

Cara main:
Setiap pemain dapat 3 kad.
Tengok kombinasi nombor tu, boleh tak buat operasi + dan - supaya dapat jawapan 0.
Siapa kombinasi kad dia boleh bagi jawapan 0, dialah pemenang.

Contohnya, 9, 13, 1, 3 boleh buat operasi 9+3+1-13=0.

Saya tak menang pun main ni.
Even kawan-kawan yang lain pun blur sebab mencabar.
Just yang cepat kira je leh menang.

Lagi!

Roda Impian!!
Bukan. Bukan.
Ni roda untuk main Bingo.
Boleh putar taw. Menarik kan. Saya rasa setiap guru math perlu ada roda ni sebab banyak gunanya.
Bukan setakat ajar tambah, tolak, darab dan bahagi. Boleh juga ajar Bahasa.
Kena improvisasi la kan.

Cara main: 
Putar roda 2 kali dan tambah nombor yang kita dapat.
Pastu sama step ngan main Bingo.

Nombor kat dalam ni boleh suruh student isi ikut suka. 
Dari 1-18.
Kotak yang kosong tu isi la nombor apa-apa dari 1-18. Janji penuh.
Lepas putar 2 kali, tambah, then tanda.

Dapat je satu line menegak, melintang atau penjuru bertanda, anda menang.
Sama kan ngan bingo.
Cuma bingo kita pilih sendiri nombor.
Yang ni bergantung nasib pada wheel tu.

Game ni saya menang.
Hihi...

Ni lagi satu game untuk ajar darab.
Baling dadu 2 kali pastu darab nombor yang dapat tu.
Tanda tempat.
Siapa yang dapat tanda tempat sekeliling dia ngan penanda sendiri, dia menang.

Bila buat aktiviti macam ni, student tak perasan pun yang diorang tengah tajamkan skill dalam math sebab aim diorang nak menang je.

Cuba bagi buku latihan suruh buat sejam.
Konfem nangis or tido sebab malas buat.

Bagi aktiviti ni.
2 jam pun diorang nak main lagi.

Last but not least, kawan number arrow dalam post INI

Nama dia Number Expendent.
Ni rupa dia.
Ni untuk rumah sa. Cikgu boleh tulis nombor di kad putih tu.


So, students boleh tahu cara membaca nombor sebab mereka tahu nilai tempat nombor tersebut.

Lepas lipat, jadilah begini.

Kad tadi dah dilipat masuk ke dalam envelope.

END.......

okey...setakat itu sahaja....
g.luck kawan2...
nanti kita masukkn lagi gambar aktiviti kelas yang berkaitan..
dan berguna untuk kita semua...



Wednesday, January 19, 2011

Update MDm TEH ...

salam.....

peringatan kpd sume kwn2, brkut merupakan aktvt mngguan kita :

ISNIN     -      Kuliah,
RABU     -      Tutorial
JUMAAT -     Amali

Sila siapkan kerja tutorial tadi ( 19/01/ 2011 ) mengikut kumpulan masing2.....

Sila siapkan juga kerja amali dan bentangkan pada hari Jumaat ni ( 21/01/2011). Setiap kumpulan sila dapatkan kad manila untuk kerja amali drp Aiman. TERIMA KASIH

Tuesday, January 18, 2011

PERHATIAN:kepada Semua Group pembentangan bagi semua tutorial

salam.....

kepada rakan-rakan, sila take note....

sila print out setiap perbentangan tutorial (2 salinan, satu untuk lect dan satu lagi untuk difotostat oleh AJK fotostat)


Berikut adalah untuk presentation2 tutorial yang yang lepas:


1. MDM TEH ( semua kumpulan) 
      * silibus
      * tutorial 1 (ciri-ciri nombor, number sense, teach number, teach   
         basic facts


2. DR. TAN 
      * kumpulan 1 (asmat)
      *kumpulan 2 (zam, akmal)


3. MDM AMY. tutorial
    *Kumpulan 1 ( hawa, mat yin)
    *kumpulan 2 ( aiman, aini)
- untuk mdm amy, sila htr power point ke email beliau....jadi, just print satu slinan shj untuk difotostat..


4. MR.RK (Olahraga) 
    * kumpulan 1 ( ikmal, akmal)
    *kumpulan 2 ( asmat, ana)


bagi presentation2 seterusnya pun SAMA!!!!


sila bagi satu salihan (hang out) kepada NUR IDAYU @ 'IZZAT selewat-lewatnya hari RABU ( 19.1.11) untuk diproses...
kerjasama sahabat-sahabat amat dihargai.....
(^________^)



Monday, January 17, 2011

JPT PMM PJM 3112

Kawan-kawan. kita dah dpt dah coursework utk PJ..Sila baca ye...t aku print out n suruh ajk fotostat satu kelas..:)










BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA


JADUAL PENENTUAN TUGASAN – PROJEK PISMP SEMESTER 1 TAHUN 3


INSTITUT                   :           IPG, KAMPUS  PULAU PINANG.
JABATAN                  :           JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN
MATA PELAJARAN            :           PJM 3112 PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN
TAJUK                     :             PENULISAN ILMIAH DAN PEMBENTANGAN SERTA AKTIVITI AMALI MENGENAI TOPIK-TOPIK YANG TERDAPAT DALAM PJM 3112.

TARIKH MULA
18 JANUARI 2011
TARIKH HANTAR
24 APRIL 2011


OBJEKTIF PROJEK:

Diharap pelajar dapat:

  1. Mengenalpasti dan memperoleh maklumat daripada pelbagai sumber untuk penulisan ilmiah dan pembentangan topik-topik Pengurusan dan Pentadbiran Pendidikan Jasmani dan Sukan
 
  1. Mengintegrasikan pengetahuan yang dipelajari dengan kemahiran TKM,dan cara berkomunikasi secara berkesan.

  1. Melaksanakan pengurusan dan pentadbiran pendidikan jasmani dan sukan dengan berkesan

  1. Dapat melaksanakan tugasan secara koperatif dan kolaboratif.











INSTITUT PENDIDIKAN GURU
KAMPUS PULAU PINANG
JADUAL PENENTUAN TUGASAN - KERJA KURSUS PENDEK


JABATAN                              : JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN
MATA PELAJARAN            :  PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN PJ DAN SUKAN
SEMESTER / TAHUN         : 1/ 3
KUMPULAN                                     : PISMP


 SPESIFIKASI TAKSIRAN

TAJUK
TUGASAN
WAJARAN
CATATAN

  1. Lawatan Ilmiah

Melaksanakan lawatan berdasarkan perkara berikut:
-       Kertas Kerja
-       Pengurusan Lawatan
-       Pelaksanaan Lawatan
-       Laporan


20%

  1. Pertandingan Permainan Tradisional
Melaksanakan satu pertandingan berdasarkan perkara berikut
-       Kertas Kerja
-       Pengurusan Pertandingan Permainan
-       Laporan.


30%

      3.  Penulisan refleksi  
Menulis refleksi mengenai pengajaran mikro yang telah dijalankan. Tugasan ini dilakukan secara individu.
20%









INSTITUT PERGURUAN PERSEKUTUAN PULAU PINANG

PERATURAN MEMBERI MARKAH TUGASAN KERJA KURSUS PENDEK


JABATAN                     :           JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN
MATA PELAJARAN       :           PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN PJ DAN SUKAN
SEMESTER / TAHUN    :           1/ 3
KUMPULAN                  :           MTED 1, MTED 2, MTED3

PERKARA
LEMAH
(0-1)
SEDERHANA
(2-3)
BAIK
(4-5)
  1. LAWATAN ILMIAH (20%)
-       Kertas Kerja

Kertas kerja yang mengandungi maklumat yang kurang jelas dan tidak lengkap mengenai lawatan yang hendak dijalankan
Kertas kerja yang mengandungi maklumat yang jelas dan relevan tetapi kurang lengkap mengenai lawatan yang hendak dijalankan
Kertas kerja yang mengandungi maklumat yang jelas, lengkap dan relevan mengenai lawatan yang hendak dijalankan
-       Pengurusan Lawatan

Mesyuarat dan perbincangan yang dijalankan tidak sistematik dan kurang produktif
Mesyuarat dan perbincangan dijalankan agak memuaskan.
Menjalankan mesyuarat dan perbincangan yang sistematik dan produktif
-       Pelaksanaan Lawatan
Pelaksanaan lawatan menghadapi banyak masalah dan kerumitan dan cara penyelesaian masalah kurang memuaskan
Pelaksanaan lawatan ke tempat yang ditujukan berjalan dengan beberapa masalah dan kerumitan. Masalah dan kerumitan dapat ditangani secara memuaskan
Pelaksanaan lawatan ke tempat yang ditujukan berjalan dengan lancar dan segala kerumitan dapat ditangani dengan secara profesional
-       Laporan
Laporan ditulis secara kurang sistematik dan agak memuaskan
Laporan mengenai lawatan ditulis dengan memuaskan
Laporan mengenai lawatan ditulis dengan jelas secara ilmiah

PERKARA
LEMAH
(1-3)
SEDERHANA
(4-6)
BAIK
(7-10)
  1. PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL (30%)

-       Kertas Kerja
Kertas kerja yang mengandungi maklumat yang kurang jelas dan tidak lengkap mengenai pertandingan permainan tradisional yang hendak dijalankan
Kertas kerja yang mengandungi maklumat yang jelas dan relevan tetapi kurang lengkap mengenai pertandingan permainan tradisional yang hendak dijalankan
Kertas kerja yang mengandungi maklumat yang jelas, lengkap dan relevan mengenai pertandingan permainan tradisional yang hendak dijalankan
-       Pengurusan Pertandingan
Pertandingan berjalan dengan kurang lancar dan kurang memuaskan. Arahan kurang jelas.
Pertandingan diurus dengan baik. Arahan kurang jelas dan pertandingan berjalan dengan memuaskan.
Pertandingan diurus dengan sistematik dan amat memuaskan. Arahan jelas dan pertandingan berjalan dengan lancar
PERKARA
LEMAH
(1-3)
SEDERHANA
(4-6)
BAIK
(7-10)
-       Laporan
Laporan ditulis secara kurang sistematik dan agak memuaskan
Laporan mengenai pertandingan ditulis dengan memuaskan
Laporan mengenai pertandingan ditulis dengan jelas secara ilmiah


LEMAH
(1-3)
SEDERHANA
(4-6)
BAIK
(7-10)
·       
  1. REFLEKSI

·      Menyenaraikan kekuatan yang terdapat dalam  pengurusan dan pentadbiran aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan dengan agak tepat
·      Menyenaraikan kelemahan yang terdapat dalam pengurusan dan pentadbiran aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan dengan agak tepat.
·      Mencadangkan perubahan yang agak berkesan pada pengurusan dan pentadbiran aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan
·      Menunjukkan gaya penulisan yang agak baik

·      Menyenaraikan kekuatan yang terdapat pengurusan dan pentadbiran aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan
dalam dengan tepat
·      Menyenaraikan kelemahan yang terdapat dalam  pengurusan dan pentadbiran aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan dengan tepat.
·      Mencadangkan perubahan yang berkesan kepada  pengurusan dan pentadbiran aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan
·      Menunjukkan gaya penulisan yang baik

·      Menyenaraikan kekuatan yang terdapat dalam pengurusan dan pentadbiran aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan  dengan amat tepat
·      Menyenaraikan kelemahan yang terdapat dalam pengurusan dan pentadbiran aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan dengan amat tepat.
·      Mencadangkan perubahan yang sangat berkesan kepada pengurusan dan pentadbiran aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan
·      Menunjukkan gaya penulisan yang amat baik



Disediakan oleh : Amy Wong                                                                              Disahkan oleh : Shamsudin Abdul Rahman

Tarikh :               3/1/2011                                                                                       Ketua Jabatan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan
                                                                                               
                                                                                                            Cop:
                                                                                                           

Tarikh:  4/1/11